Wat is time management?

Iedereen gebruikt tegenwoordig deze term, maar wat is time management precies? En hoe kan time management het beste worden ingezet?

Time management is in feite het verstandig omgaan met de tijd. Het is het bewust invloed uitoefenen op de tijd die je spendeert aan bepaalde activiteiten.

Het doel hierbij is om je efficiency of je productiviteit te vergroten. Je hebt hiervoor vaardigheden, instrumenten en technieken nodig.

Waarom werkt het vaak niet?

De grote lijnen van time management zijn meestal wel bekend. Maar het gaat erom deze kennis in de praktijk te brengen. Hoe pas je je huidige gedrag aan, zodat je je taken kunt doen in de beschikbare tijd?

Hierbij zijn instrumenten en technieken noodzakelijk. En bovenal de vaardigheden om daarmee om te gaan. Soms heb je iemand nodig die het jou leert.

Heb je ooit time management geprobeerd en haakte je weer af? Grote kans dat je het niet systematisch hebt gebruikt of dat je teveel handigheidjes tegelijk wilde toepassen en daarmee je vertrouwde werkwijze even helemaal opzij had gezet.

Wat gaat er vaak mis?

Een veelgemaakte vergissing is dat je te optimistisch bent over wat je in een uur kunt doen. Je plant te weinig tijd voor je taken en je houdt geen rekening met alles wat er nog tussendoor komt. En omdat je planning toch steeds weer in de war wordt geschopt hou je er maar mee op.

Iets anders is verkeerde prioriteiten stellen, verkeerde keuzes maken. Bijvoorbeeld kiezen voor de leuke dingen of voor dat wat jouw aandacht trekt. Of een vraag van een collega als heel urgent behandelen. En dan blijft je eigen werk liggen.

En je laten afleiden op momenten dat dat niet erg gelegen komt. In een kantooromgeving is er veel waardoor je je kunt laten afleiden: nieuwe e-mail, gelach, een binnenloper. Zodra je je laat afleiden ben je uit je concentratie.

Hoe kan dat verholpen worden?

Wat is time management, is eigenlijk niet de juiste vraag. Waar het om gaat is wat effectief time management is. En dat is wanneer de instrumenten en technieken hiervoor aansluiten op de persoon.

Mijn begeleiding is daarom zo opgezet dat je niet een geheel nieuwe werkwijze hoeft te leren:

  • Ik kies samen met jou instrumenten om een reële planning te maken.
  • Ik help de bestaande werkomgeving te optimaliseren voor de persoonlijke workflow
  • Ik leer je handige en efficiënte werkgewoonten, waarmee je je werk gedaan krijgt met minder moeite
  • Ik leer je HOE je de technieken moet toepassen, en hoe je je gedrag kunt bijstellen waar dat nodig is

Mijn persoonlijke benadering en trainingen op maat zijn er op gericht om knelpunten in het omgaan met tijd voorgoed op te lossen.


Ga van Wat is time management naar Time management op maat HOME